Vandaag wordt in Rusland de opheffing van het Beleg van Leningrad gevierd

ПОДЕЛИТЬСЯ:

27 Januari is de dag van het doorbreken van de Leningrad belegering. Het beleg, uitgevoerd tijdens de WOII door de nazi’s, heeft 872 dagen geduurd en werd de bloedigste belegering ooit. Het heeft het leven gekost van meer dan 1 miljoen mensen.

In 1941 viel nazi-Duitsland de Sovjet-Unie aan, onder andere met een Legergroep Noord onder leiding van von Leeb, wiens doel de vernietiging van het belangrijke uit ideologisch en cultureel oogpunt en strategisch gelegen stad was. Op 8 september 1941 was de stad, met hulp van het Finse leger, definitief omsingeld. In de omsingelde stad kwamen 2,5 miljoen mensen vast te zitten, waarvan 400.000 kinderen.

De voedingswaren en de brandstof werden al snel zeer schaars. De enige bevoorradingsweg voor de stad was over het ijs van de Ladoga-meer. De  rantsoen voor de inwoners van de stad verkleinde zich tot 125 gram brood per dag, welk werd uitgedeeld op vertoon van speciale bonnen. Ondanks de honderden duizenden doden door honger, bombardementen en gebrek aan verwarming in de strenge vorst en het stilvallen van alle transport, waren veel instellingen- zoals theaters, ziekenhuizen, overheidsinstellingen en de radio, nog aan het functioneren in de stad. De vrouwen en de tieners hebben de meeste functies bekleedt in de stad, waar de mannen aan het front waren: op de fabrieken die legermunitie produceerden, in de ziekenhuizen. De inwoners van de stad waren regelmatig aan het werk bij het neerzetten van barricades en het graven van loopgraven langs de stad om de aanvallers niet toe te laten.

 

Na de hongerwinter 1941-‘42 kwam de lente en werd het weer mogelijk om gewassen te verbouwen. Echter, was dat niet genoeg, daar de meeste plattelandsgebieden rond de stad bezet waren. Pas op 18 januari 1943 werd er door het Rode Leger een bres geslagen in de omsingeling, waardoor Leningrad een verbindingsweg met de onbezette gebieden kreeg via het vasteland.

Tegen het begin van 1944 was het tij in de oorlog gekeerd en hebben de nazi-legers een verdedigingslinie gemaakt rondom de stad, bestaande uit betonnen en houten vestingen met mijnenvelden en prikkeldraad eromheen. De 16de leger van Wehrmacht stond tegenover de Leningrad en de Volkhov front van het Rode Leger.

Op 14 januari begon de aanval van de omsingelde 2-de aanvalsleger van Leningrad front  bij Oranienbaum, ten zuid-westen van de stad en op 15 januari de aanval van de 42ste leger vanuit de stad zelf in zuid-westelijke richting. Op 20 januari hebben de twee legers elkaar ontmoet en Peterhof bevrijd. De omsingeling werd doorbroken. Wegens dit werd op 27 januari om 20:00 24 saluutschotten gegeven uit 324 artilleriewapens.

Sinds 1995 wordt deze dag in Rusland gevierd als “Dag van oorlogsroem”.

 


ПОДЕЛИТЬСЯ: